Selectie projecten

 

September 2021

Natasja Hogen is per 1 september 2021 benoemd tot adviseur van de Raad voor Cultuur, en lid van de commissie Professionele Organisaties voor Monumentenbehoud. Meer informatie over de Raad voor Cultuur en de werkwijze van de commissie is hier te vinden.

 

Juni 2021

In samenwerking met bouwhistorica Jacqueline de Graauw van Bureau Bouwtijd wordt in opdracht van Stadsherstel Amsterdam in juni 2021 onderzoek verricht naar de historische achtergronden rondom de pastorie St. Petrus' Banden aan de Hartveldseweg 24 in Diemen. Dit rijksmonument, in 1882 ontworpen door architect A.C. Bleijs, is eind 2020 door Stadsherstel Amsterdam aangekocht en wordt binnenkort gerestaureerd.

 

De pastorie Sint Petrus' Banden vanaf de Hartveldseweg in Diemen, jaartal onbekend

(afbeelding beeldbank Historische Kring Diemen)

 

Februari - juni 2021

In samenwerking met bouwhistorica Jacqueline de Graauw van Bureau Bouwtijd wordt in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf gewerkt aan een uitgebreid cultuurhistorisch onderzoek naar het voormalige Ministerie van Koloniƫn aan het Plein te Den Haag, gebouwd in 1859. Het rijksmonumentale gebouw, dat nu onderdeel uitmaakt van het Tweede Kamer-complex, kent een bijzondere geschiedenis, niet in het minst vanwege het vooruitstrevende ontwerp van het gebouw. De architect, Willem Nicolaas Rose, experimenteerde niet alleen met een nieuwe bouwstijl, maar ook met moderne materialen en installaties. Natasja Hogen is verantwoordelijk voor het onderzoek naar de werking van de oorspronkelijke klimaatinstallaties, een van de vroegste gebouwen in Nederland waar een systeem voor heteluchtverwarming werd toegepast. Inzichtelijk is gemaakt hoe het oorspronkelijke klimaatsysteem functioneerde, wat hiervan is overgebleven, en wat de historische waarde is van de restanten van het systeem. Binnenkort wordt het gebouw gerenoveerd, naar ontwerp van Wessel de Jonge Architecten.

 

Het voormalige Ministerie van Koloniƫn in 1905 (afbeelding Haags Gemeentearchief)

 

Maart 2021

Voor een particuliere opdrachtgever is in maart 2021 onderzoek verricht naar een bijzonder achttiende-eeuws werkmanshuis aan de rand van de Waterleidingduinen in Vogelenzang. Dit ter voorbereiding op de restauratie en uitbreiding van het rijksmonument, waarvoor Elsie de Bruyn van architectenbureau e.d.b.a. een ontwerp maakt.

 

Het werkmanshuis te Vogelenzang in de huidige staat (afbeelding Natasja Hogen)