Selectie projecten

 

 

November 2021

In de Kamerbode (9-2021), het interne nieuwsblad van de Tweede Kamer der Staten-Generaal, is een interview verschenen met Natasja Hogen en Jacqueline de Graauw (Bureau Bouwtijd) over het bouwhistorisch onderzoek dat zij eerder dit jaar in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf verrichten naar gebouw K, het voormalige Departement van Koloniën, ter voorbereiding op de renovatie van het Binnenhof. Het volledige interview is hier te lezen.

 

 

 

November 2021

n november verrichtte Natasja Hogen bouwhistorisch onderzoek naar twee bijzondere panden in respectievelijk Gouda en Amsterdam. Aan de Lange Tiendeweg 18-20 verrees in 1906 in opdracht van de 'winkelier in verlichtingsartikelen' Nathan Polak een dubbel woon-/winkelpand in de stijl van de Jugendstil. Het ontwerp was van de hand van de Goudse architect H.J. Nederhorst. Bijzonder is het tegeltableau boven de winkelpui op nummer 18, waarop een vrouw wordt verbeeld, met in haar handen twee koolspitsen. De elektroden zijn verbonden met twee gloeilampen in de handen van een kind. Het onderzoek naar de Lange Tiendeweg 18-20, een gemeentelijk monument, werd verricht in opdracht van SK33. Bureau Weesperzijde gaf opdracht tot het verrichten van bouwhistorisch deelonderzoek naar inwendige verbouwingen van het rijksmonumentale pand aan de Spuistraat 303 in Amsterdam, gebouwd in 1693. Samen met vijf andere rijksmonumenten maakt het pand onderdeel uit van het complex waarin boekhandel Atheneum aan het Spui is gevestigd.

 

Links Spuistraat 303 in Amsterdam, rechts Lange Tiendeweg 18-20 te Gouda (foto's Natasja Hogen)

 

September 2021

Natasja Hogen is per 1 september 2021 benoemd tot adviseur van de Raad voor Cultuur, en lid van de commissie Professionele Organisaties voor Monumentenbehoud. Meer informatie over de Raad voor Cultuur en de werkwijze van de commissie is hier te vinden.

 

Juni 2021

In samenwerking met bouwhistorica Jacqueline de Graauw van Bureau Bouwtijd wordt in opdracht van Stadsherstel Amsterdam in juni 2021 onderzoek verricht naar de historische achtergronden rondom de pastorie St. Petrus' Banden aan de Hartveldseweg 24 in Diemen. Dit rijksmonument, in 1882 ontworpen door architect A.C. Bleijs, is eind 2020 door Stadsherstel Amsterdam aangekocht en wordt binnenkort gerestaureerd.

 

De pastorie Sint Petrus' Banden vanaf de Hartveldseweg in Diemen, jaartal onbekend

(afbeelding beeldbank Historische Kring Diemen)

 

Februari - juni 2021

In samenwerking met bouwhistorica Jacqueline de Graauw van Bureau Bouwtijd wordt in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf gewerkt aan een uitgebreid cultuurhistorisch onderzoek naar het voormalige Ministerie van Koloniën aan het Plein te Den Haag, gebouwd in 1859. Het rijksmonumentale gebouw, dat nu onderdeel uitmaakt van het Tweede Kamer-complex, kent een bijzondere geschiedenis, niet in het minst vanwege het vooruitstrevende ontwerp van het gebouw. De architect, Willem Nicolaas Rose, experimenteerde niet alleen met een nieuwe bouwstijl, maar ook met moderne materialen en installaties. Natasja Hogen is verantwoordelijk voor het onderzoek naar de werking van de oorspronkelijke klimaatinstallaties, een van de vroegste gebouwen in Nederland waar een systeem voor heteluchtverwarming werd toegepast. Inzichtelijk is gemaakt hoe het oorspronkelijke klimaatsysteem functioneerde, wat hiervan is overgebleven, en wat de historische waarde is van de restanten van het systeem. Binnenkort wordt het gebouw gerenoveerd, naar ontwerp van Wessel de Jonge Architecten. Zie ook een interview met Natasja en Jacqueline in de Kamerbodevan september 2021.

 

Het voormalige Ministerie van Koloniën in 1905 (afbeelding Haags Gemeentearchief)

 

Maart 2021

Voor een particuliere opdrachtgever is in maart 2021 onderzoek verricht naar een bijzonder achttiende-eeuws werkmanshuis aan de rand van de Waterleidingduinen in Vogelenzang. Dit ter voorbereiding op de restauratie en uitbreiding van het rijksmonument, waarvoor Elsie de Bruyn van architectenbureau e.d.b.a. een ontwerp maakt.

 

Het werkmanshuis te Vogelenzang in de huidige staat (foto Natasja Hogen)